Jenny, Sigurd og Johannes stilte i lagkonkurranse for ungdom i Midtnorsk mesterskap søndag

Postet av Melhus IL - Orientering den 25. Aug 2019

Det begynner å bli en stund siden Melhus stilte til start i langkonkurransen i Midtnorsk mesterskap. Derfor var det svært moro at vi hadde et lag med i år. Her er historien om da Jenny, Sigurd og Johannes fosset gjennom de mange postene i dag ved Selbuskogen skiarena.:


Alle lag ble samlet i vekslingsfeltet for stafettene på arenaen og gikk samlet opp i terrenget noen hundre meter.

Her, ved samme starten som langdistansen lørdag, ble lagene orientert om opplegget.Våre tre skimtes til venstre og har taktikken klar!

Oppdraget var nokså klart: Finn så mange poster som mulig som gir flest mulig poeng på 1 time! Bruker laget mer enn en time blir det 2 poeng trekk pr. minutt.
Postene var strødd utover terrenget og samlet i ei liste til høyre der de fikk ulike poeng etter hvorlangt det var til de og hvor vanskelig de var.I tillegg var det på enkelte poster innlagt arbeidsoppgaver som kart-tegnpuslespill og beskjed om å finne postenheten en annen plass enn posten.
Her er et bilde av kartet som ble brukt. På forhånd la laget en slagplan for å samle mest mulig poeng. De valgte bort de 7 nordvestligste postene for de lå litt for seg selv og kunne føre til at andre poster lenger nord og øst måtte kuttes ut. Se den blå streken på kartet.
Så la laga ivei: https://www.youtube.com/watch?v=eC5iefHAVQ0


Først post var tilsynelatende grei, men tegnet til høyre for nr. 39 viste seg å være kvittering inne i røra som gikk under skiløypa. Ja, ja. Her var vi i gang!

Så tok de peiling mot post 41 som gikk greit. Likeså gikk posene 38, 53 og 37 som en lek. Post 34 var litt lei, da den lå litt inntrukket fra fra myra. Med litt kollektiv leting av flere lag ble den funnet og da gikk de to neste for det samme.

Så ved post 33 var det duket for puslespill som vist på dette bildet. Ei plate med 15 kart-tegn ble lagt ut for hvert lag og så fikk de like mange små lapper med tegn som tilsvarer kart-tegna, men nå med tegn som brukes i postbeskrivelsen.

Jenny, Sigurd og Johannes kom joggende elegant ned fra post 31 og mot oppgaven og nå skal vi se hvordan de taklet dette: https://www.youtube.com/watch?v=8GjvwMIbS9k

Etter puslespillet gikk postjakta i en viss fart og nå nærmet de seg samlingplass og målområdet.Ikke langt fra der dette bildet er tatt fikk de seg en liten utfordring på post 48. Der skulle de kaste råegg til hverandre uten at eggene ble knust. Det gikk som vare det. Pytt, Pytt!

Så gikk ferden videre mot de siste postene og vi tar de igjen fra post 50: https://www.youtube.com/watch?v=KlLevZSb5Ec

Som vi ser er det fint driv mot stadion og sistepost, men her var det lagt inn litt taktikk: Dersom det var tid til gode skulle de, etter å ha kvittert på nr 150, ta peiling rett gjennom sekretariatområdet og finne post 46. Det ble også resultatet, for det var om lag 15 minutter å gå på.

Lagleder gjorde seg klar for innkomstvideo, men det varte og rakk. Flere lag hadde vagt nesten samme taktikk, men det hadde motsatt løpsretning og tok eg til post 150 og fikk oppløpet som de andre i stafetten. Dette ble nesten som å vente på Gjermund Eggen i 1966: Kommer ikke våre rekrutter?

Så helt inn mot grensa på 1 time kom de spurtene ned de siste skrenten og over mot målposten: https://www.youtube.com/watch?v=TJXDXzVX0e0 . De av våre som ikke visste om de geniale taktikken ble engstelig for at de ikke tok sistepost før mål ble beroliget da de hørte at den var tatt før!

Så var det lagleder som ville vite om de hadde hatt trøbbel med post 52, men nei da. De fant den litt brennkvikt og tok seg til post 46 også før de kom i mål inne fristen. Ikke verst!

Og resultatet ser vi i det første bildet. Heder med medalje og diplom. Hurra!