Scottish 6-days

Postet av Melhus IL - Orientering den 4. Aug 2019

Vår familie bruker gjerne ei uke av ferien på et orienteringsarrangement utenlands. Som regel er det O-ringen i Sverige, men i år dro vi til Scottish 6-days for tredje gang. Som navnet sier er Scottish 6-days et arrangement som består av seks løpsdager med en hviledag midt inni - i Skottland. Arrangementet holdes annethvert år i månedsskiftet juli / august, og flyttes mellom ulike områder av Skottland. I år var det i Perth-distriktet, ca halvannen times kjøring nordover fra Edinburgh. Vi bodde i en by som het Crieff, og løpene var inntil 40 minutter kjøring i ulike retninger derfra. Sammenlagt teller plassifrene pr dag, der det gjelder å få lavest sum.

Vi var åtte i familien som dro, hvorav fem deltok i løpene og en på småtroll. Det er nærmere 3.000 deltakere fra 25 land på arrangementet, ca 120 av dem kom fra Norge, og særlig Bergens-distriktet var godt representert. Det var kort- og langløyper for hvert femårige aldersintervall, pluss ca 10 ulike løyper for nybegynnere og C-løpere (med fri starttid). Fire av løpene er langdistanse og to mellomdistanse. Jeg løp i M55Kort, da var langløypene 4,0-4,8 km lange.

Terrenget er ikke så veldig ulikt det norske, men man kan oppleve en del åser, som ofte ikke er skogkledde. Myrene er ikke så store og tunge som i Trøndelag. Se forøvrig vedlagte kart fra løpet en av dagene.
På løpet dag 2 opplevde jeg noe jeg aldri har opplevd på o-løp før. Det var på kartet merket av ca 500 meter av en elv som farlig område med lilla strek, med passasje på hver side. Det var imidlertid ikke satt opp merkebånd der, og mange strekk var lagt midt over (se f.eks strekk fra post 5 til 6 på vedlagte løype til Ingrid). En del løpere valgte derfor å forsere elven. Dette ble det klagd på av andre. Så det gikk da ut en mail til deltakerne med oppfordring om at de som hadde krysset elven ulovlig måtte melde seg, slik at de kunne bli disket. Dette var det jo få som gjorde, derfor kom det en ny mail dagen etter om at de hadde strøket strekktidene på løyper med strekk over elven. Så det kom altså ut korrigerte resultatlister med ett strekk mindre enn før.

På grunn av at vi måtte returnere til Norge på grunn av et bryllup, fikk vi kun med oss fire av de seks løpene denne gang. Beste plassering hadde Ingrid med en 3.plass i D55Kort av ca 35 deltakere. Likevel hadde vi en flott ferietur, med nydelig natur og mange hyggelige mennesker. Noen av oss deltok også på en aften med skotsk folkedans (Ceilidh) som ble arrangert en av kveldene. Så arrangementet kan absolutt anbefales!

Jan Petter Opedal